NOWY PROJEKT FUNDACJI ?PAMIĘTAMY?

Miło nam poinformować, że Fundacja ?Pamiętamy? (dalej: Fundacja) realizuje kolejny projekt mający na celu przywrócenie i umocnienie dobrej pamięci wspólnotowej o Żołnierzach Wyklętych - Żołnierzach Niezłomnych i osobach, które udzielały im wsparcia w walce. Treścią tegoż projektu jest wzniesienie pomnika upamiętniającego poległych i pomordowanych żołnierzy antykomunistycznego podziemia i cywilnych mieszkańców Ziemi Ostrowskiej, którzy w latach 1944?1953 padli ofiarą terroru komunistycznego (dalej: Pomnik). Pomnik stanie w Ostrowi Mazowieckiej, przy skrzyżowaniu ulic 3 Maja i Dubois (w jednym z centralnych punktów miasta). Rada Miasta Ostrów Mazowiecka, uchwałą podjętą w dniu 24 czerwca 2015 r., jednogłośnie wyraziła zgodę na wzniesienie Pomnika i wskazała dla niego ww. lokalizację. Fakt jednomyślnego podjęcia uchwały w przedmiotowej sprawie wskazuje na duży poziom akceptacji społeczności lokalnej dla budowy Pomnika. Idea wzniesienia Pomnika a także zaproponowana przez Fundację treść napisów pamiątkowych na Pomniku uzyskały pozytywną opinię Rady Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa. Aktualnie trwają starania o uzyskanie decyzji budowlanej, która pozwoli na posadowienie Pomnika w miejscu wskazanym w uchwale Rady Miasta Ostrów Mazowiecka. Mamy nadzieję, że uroczyste odsłonięcie Pomnika nastąpi jeszcze w tym roku.

Idea Pomnika

Ziemia Ostrowska była terenem dużej aktywności podziemia niepodległościowego w okresie walki z reżimem komunistycznym. Badania przeprowadzone w ostatnich miesiącach przez historyków z Instytutu Pamięci Narodowej pozwoliły ustalić personalia lub pseudonimy oraz daty śmierci ponad 200 ofiar terroru komunistycznego z terenu Ziemi Ostrowskiej. Wszystkie te osoby zostaną upamiętnione Pomnikiem. Istotnym elementem idei wzniesienia Pomnika jest to, że znakomita większość spośród tych osób nie ma swoich grobów. Ich zwłoki zostały pogrzebane przez komunistów w nieustalonych dotychczas miejscach. Pomnik stanie się zatem istotnym czynnikiem w procesie przywracania regionalnej pamięci wspólnotowej w obszarze, w którym, z mocy decyzji władzy komunistycznej, miało jej nie być. Będzie to najważniejsze upamiętnienie ofiar terroru komunistycznego na terenie Ziemi Ostrowskiej.

Pomnik i jego wykonawca

Pomnik zostanie wykonany z brązu, granitu i kamienia; w najwyższym punkcie będzie miał wysokość 4 metrów. Symbolika Pomnika będzie nawiązywała do wcześniejszych pomników wzniesionych przez Fundację dla upamiętnienia Żołnierzy Wyklętych. Wykonawcą Pomnika będzie artysta rzeźbiarz Marek Szczepanik, który jest także autorem projektu Pomnika. Ma on w swoim dorobku artystycznym realizację wielu pomników, wedle własnych projektów, w tym wszystkich upamiętnień dotychczas wzniesionych staraniem Fundacji. Wizualizację pomników wykonanych przez Marka Szczepanika w ramach współpracy z Fundacją można obejrzeć na naszej stronie w zakładce > pomniki

Informacja o Sponsorze

Realizacja Pomnika jest możliwa dzięki finansowemu wsparciu Banku Zachodniego WBK.

W imieniu Fundacji ?Pamiętamy?
Grzegorz Wąsowski ? członek Zarządu