REWELACYJNA PŁYTA ?CZEŚĆ I CHWAŁA BOHATEROM? ZESPOŁU ?CONTRA MUNDUM? UKAŻE SIĘ 27 LUTEGO 2015 R. JAKO BEZPŁATNY DODATEK DO KILKU TYTUŁÓW PRASOWYCH!!! TRZEBA JĄ MIEĆ NA SWOJEJ PÓŁCE.

Z wielką przyjemnością informuję, że znakomity program muzyczny ?CZEŚĆ I CHWAŁA BOHATEROM?, w wykonaniu zespołu CONTRA MUNDUM, na który to program składają się teksty wybrane przez Fundację ?Pamiętamy?, już 27 lutego br. ukaże się w postaci insertu płytowego CD w sieci dzienników Grupy Wydawniczej POLSKAPRESSE na terenie niemal całego kraju (Polska Dziennik Bałtycki, Polska Gazeta Krakowska, Polska Gazeta Wrocławska, Polska Głos Wielkopolski, Polska Kurier Lubelski oraz na terenie Mazowsza ? Polska The Times)!!!

O tym projekcie muzycznym miałem okazję już pisać, informując o pierwszym publicznym jego wykonaniu ? 12 września 2014 r. w gdyńskim klubie ?Ucho?, w ramach festiwalu ?Niepokorni, Niezłomni, Wyklęci? ? ?NAS NAUCZONO. TRZEBA ZAPOMNIEĆ?. Przypomnę tylko, że muzycy zespołu CONTRA MUNDUM, grający ciężkiego, ale bardzo melodyjnego rocka, muzycy fantastyczni brzmieniowo i rewelacyjni warsztatowo, ze świetnym wokalistą ? Norbertem ?Smołą? Smolińskim, wykorzystując teksty m.in. S.Wyspiańskiego, J.Słowackiego, C.K.Norwida, K.K.Baczyńskiego, T.Gajcego, Z.Herberta, ale także dwie piosenki z partyzanckich obozowisk Żołnierzy Wyklętych przeprowadzają słuchaczy przez istotny fragment dziejów polskiego ducha wolnościowego, opowiadają o ludziach, którym Ojczyzna nie była dana, lecz zadana, o pokoleniach naszych przodków, które stawały w obronie wolności naszej wspólnoty narodowej.

Jak bardzo słusznie powiedział ?Smoła?: Muzyka rockowa nie musi stać w sprzeczności do patriotyzmu, historii Narodu, szacunku do Bohaterów i pamięci o przelanej przez Nich krwi. Przykładem na to niech będzie zespół CONTRA MUNDUM, w tłumaczeniu: PRZECIW ŚWIATU. My stajemy ?tylko? i ?aż? PRZECIW ZAPOMNIENIU.

Od siebie dodam, że muzyka rockowa może w znakomity sposób być nośnikiem takich treści. Płyta ?CZEŚĆ I CHWAŁA BOHATEROM? jest znakomitym tego przykładem.

Na ponad godzinny album (72 min.) składa się 15 utworów wykonanych w różnych konwencjach szeroko pojętej stylistyki rockowej. Niepowtarzalnego klimatu dodają płycie charakterystyczna barwa głosu wokalisty oraz orkiestracje i ciekawe instumentarium zespołu (gitary elektryczne i akustyczne, organy Hammonda, akordeon, fortepian). W kolejne utwory wprowadza słuchacza odpowiednio dobrany fragment poezji lub myśl.

Zresztą, nie ma co więcej o tej płycie pisać. Jej trzeba, Szanowni Państwo, słuchać, do czego gorąco i serdecznie namawiam.

Oficjalnym sponsorem projektu muzycznego ?CZEŚĆ I CHWAŁA BOHATEROM? jest Bank Zachodni WBK.
Koncept programu oraz wybór tekstów ? Fundacja ?Pamiętamy?.

Dim lights Dim lights

Grzegorz Wąsowski